Jak poznáme chřipku?

Chřipku od běžného nachlazení rozeznáte velmi jednoduše. Nachlazení začíná postupně jako rýma, kašel, bolest v krku, může se přidat teplota. Chřipka oproti tomu je typická svým rychlým začátkem, kdy mezi hlavní příznaky patří vysoká teplota, s jejím nástupem může být zimnice či třesavka, dále bolesti hlavy, nevolnost, extrémní únava či malátnost, bolesti svalů, kloubů.

Na chřipku ani Covid antibiotika nezabírají

U virových se vždy léčí jen příznaky. Antibiotika nepomáhají, protože jsou účinná proti onemocněním vyvolaným bakteriemi, ovšem chřipka je virového původu. Pouze u seniorů a chronicky nemocných se na Covid podávají speciální léky na předpis.

Základem léčby je tedy klidový režim, dostatek tekutin, lehčí strava a léčba konkrétních příznaků. Nejdůležitější a věčnou lékařskou i „babskou“ radou je: „vypotit se“. Bez přísného klidového režimu a dostatečné hydratace nepomůže nic.

Horečku (TEPLOTY NAD 38 STUPŇŮ) pak lze zmírnit buď léky či fyzikálními metodami chlazení (zábaly či sprcha vlažnou vodou). Z léků je běžně dostupný paracetamol či ibuprofen (STŘÍDAT PO 3 HODINÁCH). Pomáhají i na bolesti hlavy, zad a kloubů.

!! Zásadní je ale vědět, že každé zvýšení tělesné teploty s sebou nese nutně vyšší nároky organismu na příjem tekutin!

Samotný kašel při chřipce není nemoc, ale příznak. Je-li suchý, pak kromě dostatečné hydratace si můžeme pomoci léky z řad antitusik (STOPTUSIN 3X DENNĚ 40-50 KAPEK, ROBITUSIN), při vlhkém kašli mukolytik (ACC LONG 1X DENNĚ).

S chřipkou nebo covidem bychom měli zcela jistě zůstat doma po dobu akutních příznaků.

Když budou vysoké horečky trvat více než 3dny, bude dobré se domluvit na návštěvě ordinace.

STEJNĚ pokud se s kašlem objevují i potíže s dýcháním, dušnost, bolesti na hrudi.

NÁVŠTĚVU A JEJÍ ČAS SI PŘEDEM DOMLUVTE A NA SOBĚ MĚJTE NASAZEN RESPIRÁTOR!

https://sestraemmy.cz/mudrliskovcova